De Moezel  is een rivier die loopt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.  Zij ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op 715 meter hoogte en mondt na 550 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn.

Een door wijn begroeid, natuurlijk amfitheater voor romantische zielen, zo kan je de Duitse Moezelvallei nog het best omschrijven. Vanaf de bron in het Zuiden van de Vogezen meandert de grootste zijrivier van de Rijn tot aan de Deutsche Eck bij Koblenz. Tussen Trier en Koblenz is de Moezel een pareltje voor toeristen die willen onthaasten bij een glaasje witte of rode wijn, zinspelend op de Romeinen die er de eerste wijnranken aanplanten op de steile, naar de zon geöriënteerde flanken.

Soms hoef je niet eens zo lang te rijden om in een compleet andere wereld te komen! Zo bent u in een goede twee uur rijden vanaf Brussel in het fraaie Moezelgebied aangekomen. Hier komt de wereldberoemde wijn vandaan, die geoogst wordt in de wijngaarden langs de steile rivierhellingen. In de gezellige wijndorpjes gaat het er nog echt 'gemütlich' aan toe. Hier kan je alle stress vergeten en rustig wegdromen langs de mooie borders van de Moezel.

Tussen Trier en Koblenz slingert de Moezel door een romantisch wijnlandschap met groene stijle hellingen. Dit dal of vallei is het mooiste gedeelte van deze 550 km lange rivier. Gans die tijd rijd je links of rechts naast de Moezel en na elke bocht kom je idyllisch gelegen wijndorpen met prachtige huisjes en wijngaarden tegen. Het Moezeldal is wereldberoemd door de bekende wijnen die er vandaan komen en kent een eeuwenoude rijke cultuurgeschiedenis die terug gaat tot de Romeinse en Keltische tijd. De Romeinen waren het die de basis hebben gelegd voor het prachtige en tevens oudste wijnlandschap van Duitsland. Het milde soms bijna mediterrane klimaat in combinatie met de leistenenbodem van de hellingen maken het tot een idieale plaats waar de druivensoorten uitstekend groeien. 

Alles draait hier om de wijn. Zelfs het meest kleine Moezeldorpje heeft zijn eigen wijnfeest omlijst met de nodige Folklore. De vele wijnproeverijen, en wijncafes nodigen uit om de beroemde wijnen en de regionale gerechten te komen proberen. Als een groene lappendeken liggen de wijnvelden aaneengesloten langs de Moezel. In dit unieke Moezel wijnlandschap zijn de sporen van de vroegere bewoners ruimschoots te vinden. Overblijfselen uit de tijd van de Germanen,Kelten en Romeinen zijn op diverse plaatsen in de vallei goed bewaard gebleven. De periode ten tijde van de middeleeuwen uit zich in de tientallen burchten en kastelen die langs de rivier te vinden zijn. Burg Elz en Burg Cochem behoren tot de meest beroemde en unieke bewaard gebleven burchten van Duitsland. Een bezichtiging is dan ook meer dan de moeite waard.

Beroemd om haar wijnen en natuurschoon en het unieke aanbod aan geschiedenis en cultuur maken de Moezelregio tot een veelzijdige vakantiebestemming. Per boot, fiets of voet, het maakt niet uit hoe er verkend wordt, de mogelijkheden zijn legio en de indrukken van het grandioze Moezeldal kunt u er overal opdoen. Voor wie niet graag ver rijdt en toch in de mooie natuur wil zijn, gezellig bij een ruime keus aan eten en uitstekende wijnen is dit een ideale bestemming. Daarenboven is er een ruim aanbod in hotels in alle prijsklassen.