De Limousin, het groene hart van Frankrijk, heeft Limoges als hoofdstad en bestaat uit drie departementen: Creuse, Corrčze en Haute-Vienne.  De grootste charmes van dit bosrijke gebied zijn de vele heldere riviertjes en meren, gelegen in een glooiende landschap met talrijke wandelpaden. De meren in de omgeving hebben vaak diverse voorzieningen als een afgebakend ondiep gedeelte voor kinderen, speeltuin, picknickplaatsen en restaurant en men kan er veelal kano‘n, waterfietsen en windsurfen.

De Limousin wordt volledig gekenmerkt door  de rust die de gehele streek uitstraalt. Door het gebrek aan industrie verlaten de jonge mensen de streek en zodoende komen veel huizen leeg te staan. De huizen zijn er spotgoedkoop en worden massaal aangekocht door engelsen.

Men moet echt van stilte en rust houden wil je kunnen genieten van die streek. Zelfs op hoofdbanen kan het zijn dat je pas na 20km een tegenligger ontmoet. De foto
hier, van de autosnelweg naar Tulle, werd genomen op een maandag juist na een zwart weekend.

Er wordt veel geďnvesteerd om de streek toeristisch aantrekkelijker  te maken. Zo bvb kan je op het Lac-de-Vassivičre gratis gebruik maken van verschillende taxibootjes en een toeristentreintje. Verder zijn de prijzen van hotels, vakantiehuizen, eten en drinken eerder aan de goedkope kant.

Wat je gedurende een rondreis in deze streek zeker niet mag vergeten te bezoeken is de verbrande stad Oradour-sur-Glane. Op het einde van de IIe wereldoorlog vermoordden Duitse soldaten alle bewoners van deze stad. Als geheugensteun bleef Oradour sindsdien onaangeroerd.

Bij ons bezoek konden we vaststellen dat de mensen er zeer vriendelijk zijn en dat het spreekwoord "Leven zoals God in Frankrijk" daar uitgevonden moet zijn.....

We wensen jullie een aangename wandeling door deze gids en hopen dat dit een aanzet mag zijn om deze mooie aangename rustige streek eens te bezoeken.