De ELZAS
In het noorden van de Elzas ligt Strasbourg op zo'n 430km en in het zuiden ligt Mulhouse op 520km van Brussel.                                      Kaart van de Route des Vins


De Elzas wordt nogal vaak in een adem genoemd met de Vogezen. Niet verwonderlijk want deze langgerekte wijnstreek ligt in het Rijndal aan de linkeroever van de Rijn en wordt in het westen een stuk omhelsd en beschermd door de Vogezen. Het is onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. De hoofdstad is Straatsburg.
Vanuit BelgiŽ zal de tolvrije snelweg je via Metz en Nancy naar de Elzas brengen. Daarom zijn Metz en Nancy ook in deze documentatie opgenomen alhoewel ze niet echt bij de Elzas behoren.

De Elzasser wijnroute is ongeveer 180 km lang doch de vele mooie dorpjes en stadjes liggen op een korte afstand van mekaar. Volg je de goed bewegwijzerde Route des Vins door de Elzas dan kom je langs de belangrijkste dorpen en mooie stadjes die je niet mag missen. Allen proberen ze je te overhalen om even halt te houden voor een glas, een degustatie, een maaltijd of overnachting. Alleen al voor de gezelligheid loont het de moeite om even je trip te onderbreken. Een Elzasser is een gemoedelijk persoon en zal je steeds hartelijk onthalen. Gelijk in welke richting je rijdt, steeds zullen de wijngaarden je vergezellen. Een bezoek aan deze regio zal je voor altijd bijblijven. Een vriend van me, die in gans de wereld op reis is geweest, vertelde me dat hij de Elzas ťťn van de mooiste streken vond die hij had bezocht.

De Elzas is een typisch grensgebied dat eeuwenlang omstreden was tussen Duitsland en Frankrijk. Nog steeds woont er een belangrijke Duitstalige minderheid. De Elzas hoorde oorspronkelijk bij het Heilige Roomse Rijk, maar kwam na de Dertigjarige Oorlog (1648) grotendeels in Franse handen en werd een zelfstandige Franse provincie. In de Frans-Duitse Oorlog van 1870 werd het gebied weer Duits (Elzas-Lotharingen). Bij de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919 na de Eerste Wereldoorlog werd het weer door Frankrijk ingelijfd. Dit is daarna zo gebleven, behalve in de periode 1940-1944 toen tijdens de Tweede Wereldoorlog Elzas-Lotharingen bij nazi-Duitsland was. Oorspronkelijk is de regio dus eigenlijk meer Duits dan Frans. Alhoewel de enige officiŽle taal van de Elzas het Frans is spreekt men er bij voorkeur een eigen Nederalemannisch dialect, het Elzassisch. De Duitse wortels zijn verder te zien aan de al dan niet verfranste namen van de meeste plaatsen (Strasbourg, Metz etc.). Ook de huizenbouw vertoont zowel Franse als Duitse kenmerken.